fbpx Nők és világra szóló gondolatok Budapesten | SEED Alapítvány

Nők és világra szóló gondolatok Budapesten

TEDxSomlóiStWomen logo

Magyar TEDxWomen konferenciát tartanak december elején.

Kifejezetten női témákban tartanak TEDx konferenciát Budapesten. A TEDxSomlóiStWomen nevű független TEDx-rendezvény december 2-án, vasárnap lesz a budapesti Balassi Intézetben. Az idei, Washingtonban megrendezett kétnapos TEDxWomen, valamint a világ több mint százharminc pontján egyidejűleg zajló helyi konferencia célja, hogy megosszák a világgal az arra érdemes gondolatokat és ötleteket, és közös fórumot teremtsenek a bátor és gondolkodó nőknek.

Nemzetközi TEDxWomen licensz alapján szerveznek konferenciát december 2-án Budapesten, ahol a résztvevők egyrészt bekapcsolódhatnak az Egyesült Államokban zajló központi rendezvény eseményeibe, másrészt pedig olyan nagyszerű, inspiráló magyar előadókat hallgathatnak, akiknek gondolatait érdemes megosztani és terjeszteni az egész világban. A TEDxSomlóiStWomen nevét a rendezvénynek otthont adó Balassi Intézet utcájáról kapta – mondta el az önkéntesek munkájának köszönhetően megvalósuló magyar rendezvény licenszgazdája, Balázs Tibor.

A TEDxWomen konferenciák is a TED alapmisszióját - Gondolatok, amelyeket érdemes terjeszteni - viszik tovább. Vagyis megkeresik és színpadra hívják azokat az embereket, akik valamilyen területen nagyot alkottak, inspiráló módon teljesítenek, dolgoznak, és olyan gondolataik vannak, amelyeket érdemes megosztani a világgal. Beszélt már TED konferencián Bono a U2-ból, Elizabeth Gilbert, az Ízek, Imák, Szerelmek című bestseller írója, Jane Goodall etológus, Bill Gates, Jamie Oliver és Csíkszentmihályi Mihály is. Mindössze 3-18 perces beszédeiket bárki visszanézheti a ted.com-on, önkénteseknek köszönhetően számos nyelven feliratozva is. Így tudnak ezek a nagyszerű gondolatok terjedni az egész világban.

A kifejezetten nőkről szóló, nőket ünneplő egész napos rendezvény témája az egész világon ugyanaz: The Space Between, vagyis „köztes helyek”. A magyar szervezők három témát emelnek át a washingtoni programból: Az első blokkban Megtorpanások és újrakezdések címmel példát mutató, komoly sikereket elért magyar nők beszélnek saját kudarcaikról és eredményeikről, majd a Tükör című második blokkban az énképről, a valóságról és annak visszatükröződéséről lesz szó, míg az Emelkedés címet viselő harmadik szekcióban a művészeté és az alkotói tevékenységé lesz a szerep olyan előadók tolmácsolásában, akik küldetésüknek érzik, hogy a világot jobbá tegyék.

A nap moderátora és háziasszonya Al Ghaoui Hesna. A fiatal Prima Primissima-díjas televíziós munkájával nap mint nap bizonyítja, hogy a nők még igazán férfias terepeken is megállják a helyüket, ha önálló, nőies gondolkodásmódjukat és szemléletüket képesek integrálni munkájukba. Al Ghaoui Hesna, aki háborús övezetekből adott tudósításainak köszönhetően lett ismert és elismert szakmájában, szabadidejében szépprózát ír és fest is.

HÁTTÉR

Részletes program

9:00-től

Regisztráció

10:00

Megnyitó

10:15-12:30

Első szekció: Megtorpanások és újrakezdések
Vetítések és magyar előadások.
A megrekedés és továbblépés közti helyünk. Elakadunk, megtorpanunk. Megállítanak. Visszahőkölünk. Aztán összeszedjük a bátorságunkat, és újra elindulunk. Vagy nekifutunk. És ugrunk. Vállalkozónők, akik mertek bátrak és mások lenni. Példaértékű nők, akik maguk váltak a változássá, amelyet látni akartak a világban.

12:30-14:00

Ebédszünet

14:00-15:00

Második szekció: Tükör
Magyar előadók a színpadon.
A tükörkép és valóság közti helyünk. Látunk valamit a tükörben, de mit látnak mások? És mi a valóság? Valóságos-e a nő, akit a tévében látunk, akit a magazinok címoldalán csodálunk? Hogyan láttatja a nőt a média, és milyen az igazi nő mások tükrében és a valóságban?

15:00-16:00

Kávészünet

16:00-17:30

Harmadik szekció: Emelkedés
Magyar előadók a színpadon.
A sötétség és a világosság közti helyünk. Mi választja el a megpillantást és a tettet? A tudást és a válaszadás képességét? A sötétben létet és a fény keresését? Előadóinkat az köti össze, hogy mind a fényt keresik, és emelkedésükkel másokat is a fény felé emelnek.

 

A TEDx-ről (x= független szervezésben megvalósuló esemény)

 

A TED az inspiráló, jövőt formáló gondolatok szellemében indította útjára a TEDx programot. A TEDx önálló szervezésű rendezvény, ahol a TED szellemiségét osztó hallgatóság találkozhat egymással. A kis "x" utal erre a TEDxSomlóiStWomen elnevezésben is. Rendezvényünkön a TEDTalks videók és a meghívott előadók ösztönzik kapcsolatteremtésre és párbeszédre a résztvevőket. TEDx rendezvényünk bár önálló szervezésű, de mindenben követi a TED konferenciákra vonatkozó irányelveket.

 

A TED-ről

A TED, az Ideas Worth Spreading (Gondolatok, amelyeket érdemes terjeszteni) szlogennel leírt non-profit szervezet 25 évvel ezelőtt indult Kaliforniából. A TED az elmúlt negyedszázad alatt kis helyi konferenciából világtrenddé nőtte ki magát 18 perces vagy rövidebb, gondolatébresztő és szórakoztató előadásaival. Ezeket a beszédeket a ted.com-on mindenki számára, önkénteseknek köszönhetően a világ számos nyelvére lefordítvaelérhetővé teszik. Az éves TED-konferenciákon az előadók között olyanok szerepeltek, mint Bill Gates, Al Gore, Jane Goodall, Elizabeth Gilbert, Sir Richard Branson, Nandan Nilekani, Philippe Starck, Ngozi Okonjo-Iweala, Isabel Allende és Gordon Brown. Az éves-TED konferenciát minden tavasszal Kaliforniában rendezik meg, a TEDGlobal konferenciának pedig a skóciai Edinburgh ad otthont nyaranta. A  TED számos médiaplatformon jelen van: a TED.comra minden nap új TED-előadásokat töltenek fel, a TED-Ed platform diákoknak és tanároknak jött létre nemrégiben. A lelkes önkéntesek által működtetett Nyitott Fordítói Program teszi lehetővé, hogy a TED-előadások mindenki számára elérhetővé váljanak az egész világon.  TEDBooks címen e-könyvkiadói tevékenységet is végeznek. A TED megalapította TED-díjat, amelyet évente ítél oda, és amelynek köszönhetően néhány kivételes személyiség lehetőséget kap arra, hogy álmaik valóra, gondolataik tetté váljanak. A TED szellemiségét terjeszti a világban a TEDx, vagyis azok a független, helyi szervezésű rendezvények, amelyeket helyi magánszemélyek illetve csoportok szerveznek az egész világon, valamint a TED közösségbe bekapcsoló TED Fellows program. A TED a Facebookon és a Twitteren is követhető.