fbpx A Vállalkozónők Vállvetve rendezvényei | SEED Alapítvány

A Vállalkozónők Vállvetve rendezvényei

Családi vállalkozás műhelybeszélgetések

A Vállalkozónők Vállvetve programban családi vállalkozás műhelytalálkozót tartottunk 2007. november 14-én Biatorbágyon, és másnap, november 15-én Zalaegerszegen.

A műhelybeszélgetés vezetője Chris Swaffin - Smith úr, angol családi vállalkozás szakértő volt. Swaffin-Smith úr már számos alkalommal volt a SEED Alapítvány vendégelőadója konferenciákon és tréningeken, így jól ismeri a magyar vállalkozók gondjait.

A műhelytalálkozóra nem csak a projekt résztvevői, hanem néhány családtag is eljött, férjek, élettársak mellett egy édesanya is itt volt. Voltak azonban egymással nem rokoni kapcsolatban lévő üzlettársnők, ugyanakkor az egyik projekt résztvevőnk barátnője úgy mutatkozott be, hogy „olyanok vagyunk, mint két testvér".

A konkrét esetekkel, vidám helyzetképekkel fűszerezett előadás átfogta a családi vállalkozások létrehozásával, működtetésével és esetleges megszüntetésével kapcsolatos kérdések teljes spektrumát. Kiemelt téma volt az emberi tényező, a családi cégekben megjelenő, az üzleti döntéseket erősen befolyásoló érzelmek, a szülő-gyerek viszony, a „nagycsalád" összetett igényei és problémái. Az előadást kérdések és beszélgetés követte. Az előadó mindkét helyszínen komoly tanácsadói tapasztalatának kamatoztatásával, példákkal is segített a felmerülő konkrét problémákra adható válaszok keresése során.

Néhány példa:

  • kialakulatlan a munkamegosztás férj-feleség között,
  • a feleség önálló munkavégzése a férj „vigyázó szemei" előtt folyamatosan csorbát szenved és frusztrációt eredményez,
  • a közösen vállalkozó pár tagjai teljesen más anyagi és szakmai elvárásokat támasztanak az üzlettel szemben rövid- és hosszú távon egyaránt,
  • az asztalos férj vállalkozásába hogyan lehet bevonni a négy fiúgyermeket,
  • mi történik, amikor fel kell venni az első nem-családtag alkalmazottat,
  • mi történik, amikor fel kell venni az első családtag alkalmazottat, mert a rokonság elvárja tőlünk...

A műhelybeszélgetésen készült fotók az oldal alján tekinthetők meg.

Tanulmányutak (helyszín- és cserelátogatások)

2007. november 21-én a CARAMBOLA divatüzletben tett látogatásunkkal megkezdődtek a program helyszíni látogatásai. Következő alkalommal, 2007. december 10-én egy biatorbágyi vállalkozás, a Pontis Hotel fogadott bennünket. Zalai csoportunk a Hegyhát Jóléti Szolgálat Alapítvány által működtetett családi napközit kereste fel Vasváron 2007. december 18-án. A 2008-as év első helyszíni látogatásaként zalaegerszegi csoportunk kaphatott betekintést egy egervári turisztikai szolgáltató hétköznapjaiba (2008. január 16.), majd a biatorbágyi csoporttal közösen a Color ruhaipari vállalkozást látogatták meg (2008. január 30). Végül február 14-én Biatorbágyon a Kemence Közhasznú Alapítvány és a Manó ház családi napközi látta vendégül a csapatot, majd a Babuka családi napközi megalakulásáról esett szó egy délutáni előadáson.

Olvassa el beszámólóinkat a már lezajlott helyszíni látogatásokról!

Hálózatépítést elősegítő rendezvények

A projekt első hálózatépítést elősegítő programja a Magyar Üzletasszonyok Egyesületének hagyományos decemberi jótékonysági vásárra volt 2007. december 4-én a Pallas Páholyban.  A jótékonysági árverésen befolyt összeget a biatorbágyi Kemence Alapítványnak ajánljuk fel, amely sérült munkatársainak biztosít állandó munkahelyet és kreatív munkát. A projekt résztvevői a január 8-i évnyitó rendezvényre is bekapcsolódhattak.

Zárókonferencia

A Vállalkozónők Vállvetve program zárókonferenciájáról készült beszámolót itt tekintheti meg. A projekt teljes programtervét is elolvashatja.