fbpx Beszámoló a „Sikeres nők a sikeres Európáért” c. Grundtvig projektünk bulgáriai útjáról | SEED Alapítvány

Beszámoló a „Sikeres nők a sikeres Európáért” c. Grundtvig projektünk bulgáriai útjáról

Successful Women for the Successful Europe

A „Successful Women for the Successful Europe” (Sikeres nők a sikeres Európáért) c. Grundtvig Tanulási Kapcsolatok projektünk keretében 2012. október 27-30. között Szófiában jártunk az egyik projektpartnerünknél, a Polymetis srl-nél.

A workshop címe: „Training, Concultancy, Internationalization” (Tréning, Tanácsadás, Vállalkozások nemzetközivé tétele) volt, melyen 42 vállalkozónő volt 4 országból (Bulgária, Olaszország, Magyarország, Németország). A SEED Alapítvány 6 fővel képviselte magát.

A háromnapos program során a projekt partnerek megbeszélését követően először megismerkedtünk a házigazda Polymetis cég tevékenységével irodájukban. A Polymetist Elda Lettieri alapította azzal a céllal, hogy segítse a női vállalkozások fejlesztését Bulgáriában. A vállalkozás szorosan együttműködik a Selena Association of Women Entrepreneurs  in Bulgaria Selena Női Vállalkozók Szövetsége Bulgáriában) szervezettel. Tevékenységük rendkívül sokrétűen segíti a nőket Bulgáriában.

Ezt követően a Polymetis helyi munkatársának, Davide-nek vezetésével megismerkedtünk Szófia nevezetességeivel.

A workshopon 3 csoportban folyt a munka: Tréning, Tanácsadás, Vállalkozások nemzetközivé tétele, melyeket moderátorok vezetettek. A közös gondolkodás fő célja az volt, hogy az azonos csoportban lévők a bemutatkozás után azonosítsák saját és országukra jellemző problémákat, majd a kiválasztott főbb kérdésekre megoldásokat keressenek, amivel nemcsak a csoportban lévőknek, hanem a résztvevőkön túl mindenkinek segítsenek, aki hasonló területen dolgozva hasonló problémákkal találkozik. A közös munka során szinte észrevétlenül alakultak ki a kapcsolatok a résztvevők között, amely a későbbiekben akár munka kapcsolattá is válhat. Meggyőződhettünk, hogy számos probléma megegyezik, vagy legalábbis nagyon hasonló a résztvevő országokban.

A rendezvény végén a csoportmunkák plenáris bemutatása előtt megérkeztek a másnapi nemzetközi konferencia első résztvevői. Házigazdánk, Elda irányításával aztán szinte minden résztvevő bemutatta azt a szervezetet, amelyet képviselt. A gyors egyenkénti bemutatkozást követően lehetőség nyílt a kapcsolatépítésre, amely során a hatalmas nyüzsgésben mindenki tudott beszélni azzal az emberrel, akinek tevékenysége érdekesnek tűnt számára.

A workshop nagyon tanulságos és hasznos volt minden résztvevő számára. Megismerkedhettünk más nemzetek vállalkozónőivel, és a problémáikkal, gondolkodásmódjukkal a problémák megoldásában. Kapcsolatokat építhettünk ki velük, gyakorolhattuk az angol nyelvet, és nem mellesleg közelebbről is megismerkedhettünk Szófiával és a bolgár konyha remekeivel.

A projekt harmadik napján, mielőtt hazarepültünk, részt vettünk a „Women Entrepreneurship and the Challenges of Europe 2020”  (Női vállalkozók és kihívásaik az Európa 2020 stratégia tükrében) c. Nemzetközi konferencia első részén.
A konferencián több érdekes előadást is hallottunk, ezek közül néhány a teljesség igénye nélkül pl. a gender kérdésről, illetve a konferencia egyik fő céljáról, a Balkán női koalícióról, melynek célja a vállalkozónők segítése az ő térségükben.


A nagy sajtóvisszhangot kiváltó eseményen lehetősége volt alapítványunk részéről Balassa Andrea projektmenedzsernek bemutatni projektünket, mely után több női szervezet képviselője is megkereste alapítványunkat a későbbi együttműködés reményében.
A magyar csapat együtt Eldával. 

Eredményes és fárasztó három nap után élményekkel gazdagon tértünk haza.

A magyar csapat együtt Eldával.

 

A fotókat köszönjük Povodör Juditnak!