fbpx Családbarát munkahely, motivált alkalmazott – projektbeszámoló | SEED Alapítvány

Családbarát munkahely, motivált alkalmazott – projektbeszámoló

Alapítványunk egyik célcsoportja számára, a GYES-ről, GYED-ről, GYET-ről a munka világába visszatérni kívánó hölgyek számára 2011. március 8-án, a Nemzetközi Nőnapon tartottunk konferenciát „Családbarát munkahely, motivált alkalmazott - módszerek, eszközök, amellyel mindenki nyerhet” címmel.

Projektünkben cél volt a családbarát foglalkoztatás, az atipikus foglalkoztatási formák lehetőségeinek és előnyeinek bemutatása, a mikro-vállalkozások körében való elterjesztése annak érdekében, hogy a mikro-vállalkozások motivált és lojális munkaerőhöz jussanak, a munkaerő-piacon diszkriminált kisgyermekes nők pedig tartós munkahelyet találjanak, azaz ez a két célcsoport segítségünkkel egymásra találjon.

A projekt részben folytatása a 2008-as „Teremts esélyt magadnak és másoknak” c., szintén az OFA által támogatott projektünknek.

Jelen projektünkben készítettünk a a jelenlegi törvényi előírások figyelembevételével, mégis olvasmányos formában, amelyet akár kézikönyvként azonnal tud alkalmazni a vállalkozást vezető a mindennapokban. A kiadvány elektronikusan az oldal mellékletei közül tölthető le. A kiadványban az első fejezetben a mikro- és kisvállalkozásokat, valamint problémáikat mutatjuk be. A második fejezetben a mikro- és kisvállalkozások foglalkoztatásával kapcsolatos kérdéskört járjuk körül. A harmadik fejezetben a mikro-vállalkozások és az esélyegyenlőség témakörével foglalkozunk. A negyedik fejezetben a nők foglalkoztatásának előnyeit és hátrányait mutatjuk be mikro- és kisvállalkozásoknál. A mellékletek a foglalkoztatási tudnivalókat tartalmazzák (a munkáltató törvényes kötelezettségeiről, a munkaszerződésről, a próbaidőről, a munkaviszony megszüntetésének fajtáiról, a kötelező tennivalókról, valamint a munkavédelmi előírásokról).

A kiadvány tartalmazza a hasznos honlapokat, valamint a mikro- és kisvállalkozások számára a foglalkoztatással kapcsolatos vonatkozó jogszabályok gyűjteményét is.

A konferencia rendkívül sikeres volt, nagy érdeklődésre tartott számot mind a KKV-k, a kisgyermekes szülők, a nőkkel foglalkozó és más civil szervezetek, az állami apparátus és a média részéről. A program első felében először a kisgyermeket nevelők piaci helyzetét bemutató előadás hangzott el, majd egy éppen most befejeződő esélyegyenlőségi kutatás eredményeiről hallhattak aktuális információkat a résztvevők. Ezután Családbarát munkahelyek a férfi vezetők szemével c. előadás hangzott el, majd az atipikus foglalkoztatási formáról hangzott el egy érdekfeszítő előadás. Nagyon jó hangulatú, igen pozitív képet festő volt a mikro- kis és középvállalkozások vezetőivel tartott kerekasztal beszélgetés. Nagyon jó volt hallani, hogy vannak tudatos, komoly társadalmi felelősséget vállaló vállalkozások, akik már rájöttek, hogy érdemes családbarát munkahelyet fenntartani, mert cserébe elkötelezett, rendkívül lojális, elkötelezett dolgozót kapnak. Ezt ellenpontozta kissé a munkavállalókkal készített kerekasztal-beszélgetés, ebben a jó példák mellett elhangzottak azok a problémák is, amelyek megszüntetése, legalábbis csökkentése érdekében hoztuk létre ezt a projektet. Délután a résztvevők aktívan dolgoztak a három műhelymunkában. Az egyik műhelyben a mikro- és kisvállalkozások lehetőségei a családbarát munkahely megvalósítására kérdéskört járták körül az ott lévő vállalkozók, és osztották meg egymással eddigi tapasztalataikat. A másik műhelyben a civil szervezetek beszélték meg egymással tapasztalataikat a munkaadók és az esélyegyenlőség témában. A harmadik műhelyben a kisgyermekes munkavállalók szedték össze eddigi pozitív és negatív tapasztalataikat. A program a projekt keretében elkészült kiadvány ismertetésével zárult.

A (elérte-e azt a célt, amiért a résztvevő jött) 80 %, az hogy ajánlaná-e ezt az ismerőseinek 82,9%-os eredményt ért el.

Néhány konkrét megjegyzés, ami tetszett a konferencián:

  • Műhelymunka forma
  • Sokféle érdekelt (munkavállalók, civilek, vállalkozók) közös ötletbörzéje, beszélgetés
  • Macher Márta hozzászólásai nagyon szimpatikusak, hasznosak voltak
  • Hogy felvetődött egyáltalán a téma, és ebből konferencia lett
  • Színvonalas volt
  • A téma reális társadalmi problémát feszeget, kiemelendő tényezőnek tartom, hogy a munkaerő-piac minden szegmense képviseltette álláspontját.
  • A közvetlen hangulat + +
  • Kapcsolatteremtési lehetőség
  • Problémák körülrajzolása
  • Tetszett, hogy minden érintett megszólalt, és nem csak előadások voltak
  • Olyan civil szervetekről szereztem tudomást, akik eddig nem voltak a látókörömben.
  • Tetszett a nyíltság, szókimondás, előremutatás
  • A konferencia megszervezése professzionális volt
  • A téma aktualitása és társadalmi szintű fontossága
  • Hozzáállás, jó hangulat, jó szervezettség, rugalmasság
  • A pozitív példák propagálása, ismertetése. (célszerű lenne BKIK, MGYOSZ stb. kereteken belül, és m1, m2 Tv-n kihasználni az attitűd változtatására. Női vezetők arányát növelni kellene – EU-s normatívák
  • Távmunka kérdőív, a kerekasztal beszélgetések