fbpx Már csak 3 hétig pályázhatnak az energiatudatos vállalkozások! | SEED Alapítvány

Már csak 3 hétig pályázhatnak az energiatudatos vállalkozások!

VEP logó

2012. március 6-án, a Nemzetközi Energiatakarékossági Világnap alkalmából a Parlamentben kerülnek átadásra az Energiatudatos Vállalat címek, valamint az Energiahatékony Vállalat díjak. A pályázatnak keretet adó Virtuális Erőmű Program alapkövét egy éve tették le, majd az Országgyűlés fenntartható fejlődést szolgáló testületeinek védnökségével októberben meghirdetésre került az Energiahatékonysági Kiválósági Pályázat. A programhoz eddig elsősorban kis- és középvállalkozások csatlakoztak, amelyek az elismerés mellett szakértői támogatást és hasznos ötleteket is kapnak. A program szakmai Irányító Bizottságában a SEED Alapítvány is helyet kapott azzal a céllal, hogy a programot a kisvállalkozói szektorban népszerűsítse.

A Virtuális Erőmű Program (VEP) célja, hogy összegyűjtse, rendszerezze, számszerűsítse és közzétegye a vállalkozások energiahatékonyság terén elért eredményeit. A feltöltött adatok olyan tudásbázist jelentenek, amelyek az energiaracionalizálást célul kitűző vállalkozásoknak adhatnak ötleteket, így egyfajta tudásbázisként funkcionál. Másrészt a VEP segít számszerűsíteni és összesíteni a már elért megtakarításokat, így az illetékes állami szervek számára hasznos információforrást jelent a vállalkozási szféra energiahatékonyságáról. Az innen származó adatokat az államigazgatás felhasználhatja az EU felé tett vállalások teljesítésének alátámasztásául, továbbá elemzésük hátteret szolgáltathat a támogatási rendszer korszerűsítéshez is.

A VEP-pel szorosan együttműködő, a hazai vállalkozások energiahatékonyságának előmozdítását megcélzó Energiahatékonysági Kiválósági Pályázathoz elsőként csatlakozó hazai vállalkozások a kis- és középvállalkozói szektorból érkeztek - jellemzően termelő- és szolgáltató vállalkozások látták meg a kezdeményezésben rejlő lehetőségeket. A csatlakozó vállalatok, végigmenve a VEP által összeállított szakmai kérdőíven, szembesülnek azzal, hogy milyen széleskörű, beruházást nem igénylő lehetőségek állnak rendelkezésükre energiahatékonyságuk növelésére.