fbpx Ökuka - nálunk már van! | SEED Alapítvány

Ökuka - nálunk már van!

Ferenczi Attila újrahasznosított papírból készült "gyermekeivel" írja a HVG. A SEED Alapítvány már régóta használja Attila ökukáit a képzésein sőt még a szeptember 7-ei SEED-partnertalálkozón is. Mi is az az Ökuka?

Eddig ugyanis a hagyományos kukáknál is jól bevált zsákok kerültek a kukákba, amit szeretnének biológiailag lebomló anyagokkal kiváltani, vagy a tárolók felületét lakkozással, fólia kasírozásával vízhatlanná tenni. Ez az eljárás ugyan megduplázná a kuka árát, még ellenállóbbá tenné azonban az egyébként is stabil szerkezetet a szennyeződések ellen.

A szögletes formákkal szakítva, megalkottak egy elegáns megjelenésű gyűjtőt is, az ÖkukaPRO-t, amelyet Bagó Ákos Károly tervezett és 2013-ban a Magyar Formatervezési Díj döntős terméke. (Az, hogy nyer-e díjat, hétfőn, szeptember 30-án az eredményhirdetésen dől el. A Műcsarnokban október elsejétől megtekinthetőek a pályaművek.) Az ÖkukaPRO a lakossági piac felé nyitna.

„A termékeket nyilván Kínában olcsóbban is elő lehetne állítani, de fenntarthatósági szempontból nem indokolható, hogy 7000 kilométeres távolságból szállítsunk ide alapanyagot, amikor beszerezhető 70 kilométerről is” – hívja fel még egy szempontra a figyelmet Ferenczi, aki azt is elárulja, hogy a gyűjtőedények papírhulladék alapanyagát Budapestről és környékéről gyűjtik be.

A teljes cikk itt olvasható: http://hvg.hu/kkv/20130930_Papirkukakkal_tarolna_le_a_szelektivhull