fbpx Sikeres nők a sikeres Európáért! | SEED Alapítvány

Sikeres nők a sikeres Európáért!

Successful Women for the Successful Europe

2013. május 6-án Budapesten tartottuk a „Sikeres nők a sikeres Európáért!” c. Grundtvig projektünk zárókonferenciáját „Társadalmi vállalkozások jó gyakorlatai a fenntarthatóság jegyében” címmel. A projektben a SEED Kisvállalkozás-fejlesztési Alapítványon kívül részt vett a Polymets srl Bulgáriából, az Andromeda Szociális Szövetkezet Olaszországból és Németországból a Gründer Regio M. A két éves együttműködés során kidolgoztunk egy tananyagot, mellyel a vállalkozónők nemzetközi kapcsolatépítési képességét lehet fejleszteni, kapcsolataik bővüléséhez hozzájárulni. És ezzel segíteni a vállalkozónőknek, hogy vállalkozásuk egyre eredményesebbé tudjon válni.

A SEED Alapítvány által 2008-ban készült vállalkozónői kutatás is alátámasztotta, hogy a vállalkozónők egyik legnagyobb nehézsége vállalkozásuk fejlesztése során a kapcsolatépítés, a nemzetközi kapcsolati háló létrehozása.Projektünkben az elmúlt két év során azon dolgoztunk, hogy létrehozzunk egy olyan tanyagot ennek fejlesztésére, amelyet a gyakorlatban is kipróbáltunk. A résztvevő partnerek mindegyike nagy tapasztalattal rendelkezett már korábban is nők vállalkozás-fejlesztése terén. A közösen töltött időszakban nemcsak tananyagot hoztunk létre, hanem mi is tapasztalatot szereztünk abban, hogyan lehet nemzetközi együttműködésben kifejleszteni egy tananyagot. A projektben résztvevő partnerek jobban megismerték egymást, egymás oktatási módzsereit, és kifejezték igényüket, hogy a továbbiakban is szeretnének együttműködni. A  konferencián a projekt bemutatása után ismertetésre került ez a tananyag is. A projektben összesen 94 vállalkozónő vett részt a három országban tartott tematikus workshopokon.

A közelmúlt tapasztalatainak bemutatása után a jövőre való kitekintés jegyében bemutatásra került a projektben résztvevő országonként egy-egy társadalmi vállalkozás jó példa is. Így megismerhettük az  olasz Andromeda Sociale Onlus egyik sikeres projektjét, egy plovdivi Tech Park jó példáját. Nagy sikert aratott Angelika Knop német újságírónő lendületes előadása, amellyel bemutatta, hogy lehet vállalkozásunkat fejleszteni úgy, hogy közben egy jó ügyet támogatunk. A másik rendkvül sikeres előadást a magyar MEMFO Kft. ügyvezetőjétől, Oplaznik Gabriellától hallhattuk a „Gazdasági és szociális tevékenység egy vállalkozásban Magyarországon!” címmel. A résztvevők lelkesedését, kíváncsiságát mutatta, hogy kérdéseikkel elhalmozták az előadót. Minden résztvevő tudni akarta, hogyan lehet eredményesen működtetni ma egy olyan vállalkozást, amely fogyatékkal élőknek biztosít munkát. A konferencia a projektben tartott workshopok hagyományain alapulva kapcsolatépítési blokkal zárult.