fbpx Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala | SEED Alapítvány

Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala

Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala

A 2010. évi CXLVIII. törvény értelmében a Magyar Szabadalmi Hivatal elnevezése 2011. január 1-jétől Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalára (SZTNH) változott, igazodva a Hivatal széleskörű – valamennyi iparjogvédelmi oltalmi formát magába foglaló és a szerzői jog területére is kiterjedő tevékenységéhez.

A Hivatal hatáskörére vonatkozó rendelkezések is változnak, tükrözve a módosításokkal bővülő feladatkört. Az SZTNH által ellátandó új feladatok felölelik a szerzői jog területén a közös jogkezelő szervezetek nyilvántartását és felügyeletét. Kiterjednek továbbá az egységes országmárka kialakításához való hozzájárulásra, a jellegzetes magyar termékek hírnevének előmozdítására is. A Hamisítás Elleni Nemzeti Testület működtetésével kapcsolatos feladatok pedig immár törvényi szinten is megerősítésre, rögzítésre kerültek.

A törvény a Szellemi Tulajdon Nemzeti Tanácsa néven újjáalakítja a szellemi tulajdonért felelős kormányhivatal vezetőjének jelenleg Magyar Szellemitulajdon-védelmi Tanács néven működő tanácsadó testületét. Ezekről bővebben a 2010. IV. negyedévi Hírlevél a Szellemi Tulajdon Védelméről című kiadványban olvashatnak.

A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala 2011 januárjától tanúsított integrált irányítási rendszerben végzi tevékenységét. A tanúsítvány értelmében a Hivatal tevékenysége megfelel az ISO 9001:2008 minőségirányítási és az ISO/IEC 27001:2005 információbiztonság irányítási szabvány követelményeinek.

A hivatal új honlapcíme: www.sztnh.gov.hu