fbpx Vállalkozónők Münchenben - ők hogyan csinálják? | SEED Alapítvány

Vállalkozónők Münchenben - ők hogyan csinálják?

Successful Women for the Successful Europe

„Sikeres nők a sikeres Európáért” című Grundtvig projekt müncheni útjáról

„Successful Women for the Successful Europe” című Grundtvig Tanulási Kapcsolatok projektünk keretében Münchenben jártunk. Cikkünkben beszámolunk a „Kultúrák közötti kommunikáció és együttműködés a nemzetközi üzletben” (Intercultural communication and collaboration in international business) workshopunkról, amelyet németországi partnerünk a Gründer Regio M szervezett.

50 vállalkozónő vett részt a találkozón, és kivételesen nemcsak a négy projekt partner országaiból (Bulgária, Olaszország, Magyarország, Németország), hanem Mexikóból, Kínából, és még Argentínából is érkezte, ezzel is színesítve a nemzetközi kapcsolatépítés lehetőségeit a projektben résztvevők számára. Magyarország hét fővel képviselte magát a kétnapos eseményen.

A projekt partneri megbeszélés során a házigazda, Gründer Regio M irodáját is megismertük, azt a központot, ahol az elmúlt években kb. 6000 nőnek segítettek képzésekkel, tanácsadással vállalkozásuk elindításában. A szervezetet 1998-ban 30 intézmény (köztük inkubátorházak, pénzügyi intézmények, egyetemek, kutatóintézetek) hozta létre azzal a céllal, hogy a tudásalapú induló vállalkozásoknak segítséget nyújtsanak.

A programban a magyar, olasz és bolgár résztvevők olyan, nők által működtetett német vállalkozásokat látogattak meg, melyek elindulását házigazdáink segítették.

Egy kávézó, melyben a nagyon finom ebéden túl megfigyelhettük, hogyan lehet rendkívül hatékonyan és eredményesen összekapcsolni a művészetet, a kávézást és a finom egzotikus ételeket, és mindezt a hagyományos és webáruházon keresztüli értékesítéssel kombinálva. Mindezt egy rendkívül éles versenyhelyzetben, olyan utcában, ahol szinte 100 méterenként láthattunk vendéglátó helyiségeket.

A következő egy webdesign-nal foglalkozó vállalkozás volt. Itt képet kaptunk arról, hogyan tud együttműködni két fiatal webdesigner hölgy, és hogyan nyújtanak szolgáltatásaikkal a többi kisvállalkozásnak megfelelő megjelenést az interneten. Figyelemreméltó az a tény, hogy ők a válság ideje alatt hozták létre vállalkozásukat, és ezen időszak alatt is képesek voltak fejlődni.

A programból nem hiányozhatott az sem, hogy egy kis szeletet kapjunk München látnivalóiból.

A workshop második napja a városháza patinás tanácstermében zajlott. A délelőttöt és a délutánt is egy-egy moderátor vezette, segítségükkel a felmerült kérdésekre közösen, a nemzetközi partnereinkkel kerestük a megoldási lehetőségeket.

A két napos program során elhangzott információk és gyakorlati példák tanulságosak és hasznosak voltak a résztvevők számára.

Ők hogyan csinálják?

Megismertük más nemzetek vállalkozónőit, problémáit, gondolkodásmódjukat, valamint segítettük egymást a problémák megoldásának keresésében. Kapcsolatokat építettünk egymás közt, miközben az angol nyelvet is gyakoroltuk.

Projektünk idén befejeződik. Az egyes projektpartnereknél gyakorlatban is kipróbált tananyagot állítunk össze, amely a vállalkozónők nemzetközi kapcsolatépítését segíti, és amelyet Budapesten, 2013. május 6-ára szervezett nemzetközi záró konferencián mutatunk be. Erről későbbi hírlevelünkbe értesítjük az érdeklődőket.