fbpx Vendégünk volt Theresa Alfaro Daytner - Programbeszámoló | SEED Alapítvány

Vendégünk volt Theresa Alfaro Daytner - Programbeszámoló

2012. március 27-én közös ebéddel indult a programunk Theresa Alfaro Daytnerrel.

Az ebéden alapítványunk szervezésében 8 vállalkozónői nagykövet, mentor és mentorált vett részt a SEED képviselőjével együtt. Miközben vendégünk lelkesen megkóstolta a magyar specialitásokat, a résztvevő  hölgyek folyamatosan kérdeztek tőle.

A program ezt követően a Mediline Kft. tárgyalójában folytatódott. A helyszínt Novákné Gergely Vera (vállalkozói nagykövetünk és mentorunk) biztosította számunkra.

A beszélgetés – Theresa kérésére – a jelenlévő vállalkozó hölgyek bemutatkozásával kezdődött, majd az előadó mutatta be vállalkozásai történetét. Nagyon érdekes volt megfigyelnünk, hogyan is fejlődött az évek során Theresa vállalkozói szemlélete.

Így tudhattuk meg, hogy első vállalkozását még egyetemistaként indította, amely egy nagyon egyszerű vállalkozási modell alapján működött: „Szerezd meg a munkát, végezd el, és nem utolsó sorban fizessenek ki!”. A férjével közösen indított ácsmunkákra szakosodott vállalkozásából 2 év után szállt ki, mert azt tapasztalta, hogy az ő nélküle nem tud működni, és nem akarta a teljes idejét erre fordítani.

Következő vállalkozása úgy indult, hogy érdekelték a vállalkozások pénzügyei, ezért megszerezte a mérlegképes könyvelőnek megfelelő amerikai végzettséget. Eredeti célja az volt, hogy az akkori vállalkozása jobban menjen ezen ismeretek birtokában.

Amikor az iskolát elvégezte, egyszer csak megjelentek nála a kliensek. Ezzel indult a 11 évig tartó vállalkozása, melyben nagyon sok vállalkozónak segített beteljesíteni az álmát, és amely tulajdonképpen egy könyvelő iroda volt.

Majd amikor úgy érezte, hogy már szeretne mással foglalkozni, mert azon a területen már nem tud újat tanulni, ismét váltott, és 2003-ban létrehozta a Daytner Corporation-t, amely immár Daytner Construction Group-ként működik, mint építőipari fővállalkozó. Vevőik között vannak állami ügynökségek, intézetek és a magán emberek is.

Időközben 6 gyereke született. Egyik mentorált vállalkozónő megkérdezte, hogyan tudja összeegyeztetni a vállalkozását és a családi életét.

Theresa azzal kezdte válaszát, hogy ez a kérdés teljesen megszokott az amerikai kezdő vállalkozónők részéről is.

Azt a családi példát mesélte el, hogy az ő nagyanyja azt mondta neki, hogy ha egy gyereked van, az lefoglalja a 24 órádat. Ha több gyereked van, akkor is csak 24 órád van.

Theresa számára is problémát jelentett egy ideig, hogy nem érezte magát elég jó anyának, amiért sokat volt távol a vállalkozása miatt a családjától. Mindaddig, amíg egy napon erről meg nem kérdezte a gyerekeit, akik erre azt a meglepő választ adták, hogy ők nagyon örülnek, hogy ilyen sikeres, független vállalkozónő, mert ezzel példát mutat az ő számukra is. Ráadásul így nincs annyi ideje velük foglalkozni, ezért ők nyugodtan élhetik az életüket.

Ennek az életmódnak köszönhető az is, hogy amerikai kortársaikkal ellentétben Theresa gyerekei rendkívül önállóak.

Theresa igazi vállalkozói szemléletének lehettünk tanúi, amikor arról beszélt, van egy „ötlet füzete”. Ez mindig nála van – meg is mutatta nekünk, amibe azonnal felírja új vállalkozási ötleteit. Van, hogy teljesen ki is dolgozza az adott ötlet üzleti tervét. Arra is figyel, hogy leírás után hagyja egy kis ideig pihenni az ötleteket, és csak később néz rá újra. Akkor dönt arról, hogy az adott öltet megvalósítható-e, vagy sem.

Beavatott minket abba is, hogy jelenleg min gondolkodik. Azon töri a fejét, hogy tudna olyan vállalkozást létrehozni, amelyik passzív jövedelmet termel számára, azaz az ő munkájától függetlenül is hoz bevételt, így teljesen szabaddá válhatna.

A beszélgetésre szánt idő hamar elrepült, zárásként arról beszélt, Amerikában hogyan támogatják a vállalkozónőket, milyen kiépült, bevált struktúra van erre. Theresa elmondta, hogy ez egy teljesen kialakult piac, hierarchikusan épül föl. Vannak, akik kifejezetten a kezdő (a vállalkozás kezdeti szakaszát, 3,5 éves korig nevezzük ennek) vállalkozónőket támogatják, és vannak, akik a már régebb óta működő vállalkozásokat támogatják. Ezen belül téma szerint is szerveződik a piac, vannak, akik a hitel közvetítéssel foglalkoznak, mások a pénzügyeikkel, üzleti tervezéssel, stb.

Nagyon sok civil szervezet működik ezen a piacon, sőt állami támogatásokban is részesülhet ez a vállalkozói réteg.

A program hivatalos zárása után lehetőség nyílt még személyes beszélgetésre, Theresa szívesen válaszolt az egyéni kérdésekre is.

A programot az Amerikai Nagykövetség felkérésére szerveztük meg, melyet ezúton is köszönünk nekik. Reméljük e kissé hosszúra nyúlt beszámoló segítségével nem csak a jelenlévők érezhették érdekesnek és hasznosnak ezt a rendezvényt.