fbpx 2020. december 18. | SEED Alapítvány

2020. december 18.

Hírlevél sorszáma: 
274
Kiküldés dátuma: 
2020. december 18, péntek

 

Kedves Vállalkozó Hölgyek és Urak!
 


Megfeszített tempó, a vállalkozói igények megértése, azokra a lehető legjobb válaszok megtalálása, állandó készenléti állapot. Folyamatos tanulás, fejlődés és értékrend mentén létrejövő partnerségek.  Dióhéjban ez jellemezte a SEED Alapítvány 2020. évi működését, programjait. Ezek részleteibe nyújt betekintést idei utolsó hírlevelünk. 

 

Dobbantó 2020 online
 

Ez az év a szokásos menetrendeta a Dobbantó tréning lefolyásában is teljesen megváltoztatta. A szokásos módon tantermi képzéssel folyó munkát pillanatok alatt kellett átszervezni, majd online módon folytatni azt. Az online tananyag követése, a felkészülés, az otthoni helyzetek hirtelen megváltozása, a gyerekek online oktatása felborította a korábbi terveket, szűk teret adva az alkalmazkodáshoz. A változások meghosszabbították a tréning időtartamát is, így április helyett csak júliusban zártuk a képzést.
 

A márciusban bekövetkezett változások után nem volt kérdés, hogy az ősszel induló tréninget eleve az online térben tervezzük, így hirdettük meg, ennek feltételeit ismerve jelentkeztek a résztvevők. Külön örömmel nyugtáztuk, hogy több vidéki, sőt még külföldön élő vállalkozónő is bekerült a csapatba.
 

A tréning még most is zajlik, egy rövid téli szünetre ugyan most elvonulunk, de január elején újult erővel fogunk neki, hogy elkészüljenek a vállalkozások üzleti tervei és a vállalkozásokat bemutató prezentációk.
 

A recept is hasonló a korábbi évekhez.
 

Hozzávalók:

 • 20 lelkes, elkötelezett, tudásra szomjas bátor vállalkozónő
 • 1 nem kevésbé lelkes, a változásokra reagálva, frissített, átdolgozott online tananyaggal dolgozó tréner csapat (10 tréner)
 • 1 mindig tettre kész mentor, rengeteg ötlettel, tapasztalattal és kapcsolati tőkével
 • a most már jól ismert zoom felület
 • a Budapest Bank támogatása
 • a SEED csapata, szervezés, asszisztencia
   

Sokkal nehezebb az online térben kialakítani azt a légkört, ami a Dobbantó csoportokat évek óta jellemzi, de még így is sikerül az együtt gondolkodás, az építő visszajelzésekkel egymás támogatása.
 


 Néhány visszajelzés. Mindenki más-más élethelyzetben a vállalkozás más-más életciklusában, más-más motivációval fogott bele:

 • Nem hagyott nyugodni a tervem. Nagyon örültem a Dobbantó adta lehetőségnek, hogy végre kidolgozhatom, sőt sokkal messzebbre mehetek vele, mint magamtól, egyedül valaha is lehetőségem lett volna
 • Többet szeretnék tudni a vállalkozásról. Jól és még jobban szeretném csinálni. Átfogó, részletesen, szinte mindenre kiterjedő képzés ez.
 • Lendületet szerettem volna szerezni a vállalkozásom indításához. Friss tudásra van szükségem ahhoz, hogy biztonságban érezhessem magam az első lépések előtt. Valamint sejtettem, hogy jó lesz egy támogató közösség tagjaként fejlődni és tanulni.

 

Fiatalok Vállalkozóvá Válását támogató képzések

Az Easy Learning Hungary Kft. felkérésére idén tavasszal és ősszel folytatódott a Közép-Dunántúl régión belül a Fiatalok Vállalkozóvá válását segítő tréningsorozat a GINOP-5.1.9 program keretében. 

A biztonsági előírásokat betartva ezek a képzések még tantermi formában valósulhattak meg Veszprémben és Székesfehérváron.
 

A képzések során több, mint 200 fiatal, leendő vállalkozó kaphatta meg vállalkozásának működéséhez szükséges elméleti  alapokat, marketing, üzleti tervezés, pénzügyi és vállalkozásmenedzsment területein.
 

Egy visszajelzés a trénereink munkájára:

 • Nagy releváns tudással rendelkeznek, szuper jól esett, hogy alkalmazkodtak a csoport igényeihez, összetételéhez (tudásszint, tájékozottság stb.) nagyon közvetlen, nyitott hangulatot hoztak létre, jó példákkal szemléltették az elméleti dolgokat

 

Személyes Vállalkozói Mentorálás - 2020 jelmondata: legyél résen és tervezz újra!

 

2020. év minden tekintetben rendkívüli volt. Gyökeres változásokat hozott az élet megannyi területén. Nem volt ez alól kivétel a Személyes Vállalkozói Mentorprogram sem. Az év elején számos rendezvény és találkozó megrendezését tűztük ki célul, készültünk azok megvalósítására. Majd márciusban egy 180 fokos fordulatot véve az online tér lett jóformán az otthonunk, minden találkozó és rendezvény helyszíne is egyben.
 

A programrésztvevők és az újonnan csatlakozó mentorok és mentoráltak rugalmasan és sikeresen vették az akadályokat. Több mint 100 új mentorálási folyamat indult el ebben az évben, így a 2019. évben megkezdett folyamatokkal együtt mintegy 170 mentorált dolgozik jelenleg vállalkozói céljai megvalósításán személyes mentorával.
 

Természetesen a pandémia hatással van a mentorálási folyamatokra is. A tavaszi időszakban sajnálatosan voltak megszűnő mentorált vállalkozások és a programban maradókra is különböző hatással volt a kialakult helyzet. Vannak olyan vállalkozások (mentor és mentorált vállalkozók is) akik számára a megváltozott körülmény megnövekedett üzleti potenciált hozott. Ezen vállalkozások esetében a mentorálási folyamat a megnövekedett üzletpotenciál kezelését, a megnövekedett igényekre adott gyors válaszok megvalósítását is támogatta. A másik területen a nehéz helyzetbe került vállalkozások vannak/voltak az ő esetükben a mentor jelenléte és támogatása a túlélésért folytatott harcban meghatározó volt. A mentorok jelentős segítséget nyújtanak a mentoráltjaiknak az egyes krízis helyzetek kezelési praktikái, ötletei kapcsán, hiszen tudnak meríteni a saját tapasztalataikból.
 

A járványügyi helyzet kapcsán a programba mentoráltként jelentkezők köre a női-, fiatal- és generációváltó célcsoport mellett egy új célcsoporttal, a COVID-19 járvány által érintett vállalkozásokkal egészült ki. Így mindazok a konvergencia régióban bejegyzett vállalkozással rendelkezők jelentkezhetnek mentoráltnak, akiknél a járvány hatására visszaesett a bevétel, ügyfélszám, a vállalkozás létszáma, vagy a vállalkozói tevékenység folytathatóságát alapjaiban rendítette meg a kialakult pandémiás helyzet.
 

Néhány hely még maradt a mentoráltak csoportjában! Miért válassz mentort?
 

A 2021. évbe mi sem látunk bele, nem tudjuk még milyen fordulatokat tartogat, de bizakodva állunk elébe és tervezünk, sőt ha kell, újratervezünk!

 

Online Vállalkozói Fórumok és szakértői támogatás
 

Márciusban több mint 30 szakértő és vállalkozói mentor önkéntes felajánlása alapján elindult a Vészhelyzet.info – Kérdezz, a tanácsadó segít, most díjmentesen projekt, ahol a pandémia első hullámában a járványhelyzet negatív gazdasági hatásaival érintett vállalkozások ingyenesen kaphattak szakértői segítséget vállalkozásműködtetéssel kapcsolatos kérdéseikben. 
 

Ebből fejlődött ki a tavaszi és az őszi évad 10-10 fórumbeszélgetése az Online Vállalkozói Fórumsorozat keretében, melyre több mint 220 vállalkozó látogatott el, kérdezett és osztotta meg véleményét, tapasztalatát. A közös gondolatok közösségé formálták a résztvevőket, akik egyre aktívabbak lettek, nagy örömünkre. A témák a legvonzóbb vállalkozásindítástól, üzleti tervezéstől, online marketingtől és e-kereskedelemtől kezdve, a szellemi tulajdon és személyes adatok védelmén keresztül, a finanszírozás, adózás kérdésköröket is mélységében érintve a női vállalkozások fejlesztéséig és generációváltás elősegítéséig széles palettán mozogtak. A videók 2021. január 31-éig még visszanézhetőek vágatlan formában a projekt oldalán: Vészhelyzet.info – Kérdezz, a tanácsadó segít, most díjmentesen
 

 

Digitális utazás
 

Képzéseink sora a digitális képzésekkel bővült, elérhetővé téve azt a gyakorlati és elméleti információ- és tudáshalmazt, mellyel a vállalkozók képesek lesznek meghatározni a digitalizációs törekvéseik irányát és megfelelő hozzáértéssel és pontos igényekkel megrendelőként fellépni a fejlesztéseik megvalósítása érdekében. A képzések között megtalálhatóak az egynapos, tematikus képzések, a rövid, átfogó ismeretet nyújtó képzés és a részletekbe menő, gyakorlati lehetőséget is biztosító, engedélyezett képzés. Az erről szóló honlap is elkészült, mely iránytű a digitalizáció tengerén.
 

 

Hiszünk az együttműködés erejében - létrehoztuk a Kurázsi Konzorciumot
 

Ezt nem csak a vállalkozói közösségünk felé hangsúlyozzuk, de mi magunk is gyakoroljuk. Felismerve, hogy a fiatalok vállalkozói aktivitásának növelése és idősebb generáció vállalkozói léttől történő nehézkes megválása, mint a generációváltás egyik problémája együtt kezelve nagyobb eredményt hozhat, a SEED Alapítvány vezetésével és további 4 civil szervezet részvételével létrehoztuk a Kurázsi Konzorciumot. A kezdeményezés újdonságát az adja, hogy egyszerre képes felkészíteni a generációváltásra érett vállalkozások tulajdonosait, vezetőit az átadásra, miközben erősíti a szakmailag jól képzett fiatalok vállalkozói hajlandóságát azzal, hogy utat mutat egy sikeres vállalkozás felépítéséhez, vagy átvételéhez. Ebben a SEED partnereit a Junior Achievement Magyarország Alapítvány, a Tehetség és Tudás Központ Alapítvány, a Családi Vállalkozások Országos Egyesülete és a Családi Vállalkozások Közhasznú Alapítványa alkotta. 
 

A konzorcium erejét összefogva ez év őszén 31 középiskolai és 14 egyetemi hallgatói csapat vett részt a JAM szervezésében online vállalkozói versenyeken, így több mint 200 diák próbálhatta ki magát, hogyan működne vállalkozóként. Ebben tapasztalt vállalkozói mentorok segítették őket. Ezúton is hálás köszönet a SEED révén belépő mentoroknak! Emellett a SEED Online Vállalkozói Fórumain megismerhettük az átadó vállalkozások gondolat- és érzésvilágát, illetve közös eseményen beszélgettünk arról, hogyan tudnak e generációk egymástól tanulni, egymással dolgozni.  
 

Jövőre további programelemekkel folytatjuk a Kurázsi Konzorcium munkáját. 


Ebben a videóban megismerheted a konzorcium tagjait és céljait.

 

Vállalkozói imázs javítása - vállalkozói díjaink 2020-ban

 

A vállalkozói kultúra fejlesztésének fontos eszköze a pozitív példák bemutatása, a jó gyakorlatok elismerése és széleskörű elterjesztése. A PWA-val idén is meghirdettük, immár másodszorra a „Van egy jó ötleted? Keressük az év legjobb női vállalkozóját, vezetőjét!” felhívást. A tavaszi válsághelyzet dacára is számos, inspirálóbbnál inspirálóbb pályázat érkezett be, melynek eredményhirdetésére július 9-én a Margitszigeti Bringóhintó helyszínén került sor. A nyerteseknek ismét gratulálunk! Kik Ők? Olvasd vissza az erről szóló hírünket! Ha te is megosztanád történetedet, hogy mások is tanulhassanak belőle, példaként tekinthessenek rá, 2021-ben várjuk a te pályázatodat is!
 

 

A Tehetség és Tudás Központ Alapítvánnyal közösen 2020. év elején kihirdettük, ki veheti át a 2019. Év Tudásbarát szervezete díjat. Egyre nagyobb kihívást jelent a generációk együttélése és menedzselése a munkahelyeken. Vannak munkahelyek, ahol 3-4 generáció dolgozik együtt. Cél az idősebb munkavállalók munkaképességének, motivációjának, egészséges önértékelésének fenntartása, erősítése, a fiatal munkavállalók sikeres integrációja, a tudás szisztematikus átadása a különböző nemzedékek, munkavállalók között, valamint a tudás szervezeten belüli megtartása.
 

Emellett a generációváltás komoly gond a kis- és nagyvállalatoknál egyaránt. Nagy szükség van az elméleti és a tapasztalati tudásátadás elősegítésre. Kevés vállalkozás, vállalat mondhatja el magáról, hogy ennek jól kialakult, szervezett keretei vannak. A pályázattal keressük a legjobb gyakorlatokat, példákat, amelyeket egy konferenciasorozat keretében az egymástól tanulás és a tudásmegosztás jegyében be is mutatunk a szélesebb közönség számára.
 

 

Az első felhívás díjazottjairól ebben a hírben olvashattok. Ha felkeltette az érdeklődésed a Tudásbarát szervezet díj, akkor nem maradtál le: a 2020. év Tudásbarát szervezetét továbbra is keressük, a pályázatok beadási határideje 2021. február 28.
 

Reméljük, hogy 2021-ben is a SEED hírlevél olvasói és programjainak résztvevői között köszönthetünk!