fbpx Tudatos működés | SEED Alapítvány

Tudatos működés

Tudatos működés, ösztönző vezetés, növekedés: képzés és tanácsadás mikrovállalkozásoknak

Ha Ön mikrovállalkozó

és már régóta gondolkozik azon, hogy fel kellene vennie valakit, mert nem bírja a sok munkát, vagy hiányzik a vállalkozásából a hozzáértés, tapasztalat egy adott szakmában, területen, vagy van alkalmazottja, de sok probléma adódik pl. a fluktuáció miatt, vagy mert nem dolgoznak elég hatékonyan, esetleg más okból sok a vita velük, vagy szeretne többet tudni arról, hogyan lehet az ön vállalkozását hatékonyabbá és egyidejűleg kellemesebb munkahellyé tenni az alkalmazottak számára, vagy

ha Ön munkanélküli,

aki szívesen dolgozna mikrovállalkozásban vagy már mikrovállalkozásban dolgozik és szeretne többet tudni a (leendő) munkahelyéről, munkaadójáról, arról, hogy hogyan tudja a saját igényeit érvényesíteni és a munkaadója elvárásainak is megfelelni,

akkor olvasson tovább!

A budapesti képzésről készült a beszámoló részletei itt olvashatóak, valamint felkerült egy résztvevő véleménye a szegedi képzésről.

A mikro­vállalkozások növekedése egy ponton túl nem képzelhető el foglalkoztatás nélkül: a tulajdo­nos túlterheltsége és szakmai korlátai miatt mind a vállalkozónak, mind a vállalkozásnak na­gyon nagy szüksége van alkalmazottak, munkatársak, partnerek bevonására. Ugyanakkor a mikrovállalkozó számára a vállalkozásával kapcsolatban az egyik legnagyobb váltás az, hogyha egyedül dolgozó, csak magára számító önfoglalkoztatóból, vagy a családtagjaival dolgozó vállalkozóból munkaadóvá válik. Az önfoglalkoztatók, mikrovállalkozók azonban gyakran félnek meglépni ezt az általuk igen kockázatosnak tartott lépést, vagy ha mégis felvesznek alkalmazottat, akkor kudarcok sorozatát élik meg. Nagyon kevés ugyanis a HR tudásuk, még kevesebb a tapasztalatuk. Ráadásul az mikrovállal­kozók számára nem igazán használható a tankönyvek anyaga, mikrovállakozói környezetben ugyanis nem működik a klasszikus HR: a hatáskörök, a delegálás, a motiválás egészen mást jelent itt, mint egy nagyvállalatnál.

Projektünk célja képzés nyújtása a foglalkoztatni (tehát növekedni) szándékozó (vagy már foglalkoztató) mikrovállalkozóknak,

  • hogy megalapozottan döntsék el és pénzügyi mutatókkal is alátá­masszák: elbír-e a vállalkozás egy (vagy több) alkalmazottat, 
  • ha igen, milyen feltételekkel, 
  • milyen kedvezmények igénybevételével tudják a foglalkoztatást olcsóbbá tenni, valamint 
  • hogy hogyan foglalkoztassanak ahhoz, hogy valóban a várt eredményt - kapacitás növekedést, piacbővülést, magasabb szintű szolgáltatást, tudásbeli gazdagodást, vagyis eredményesebb működést teremtsen a vállalkozások számára.

Az eddigiek alapján az is világos, hogy mikrovállalkozásnál dolgozni másféle hozzáállást, tudást és készségeket igényel, mint bármely más munkaszervezetnél. Szükség van tehát arra, hogy a munkavállalókat is felkészítsük a mikrovállalkozónál történő munkavégzésre. Ha korábban tartósan munkanélküliek voltak, akkor azért, ha más jellegű mun­kaszervezetnél dolgoztak, akkor azért. Sőt, ha már ott dolgoznak a mikrovállalkozónál, jelen képzésünkön először a vállalkozóknak szóló tréningek során közös tanulási lehetőséget kínálunk munkaadónak és alkalmazottnak.

Gyakorlatorientált, a résztvevők egyéni problémáira, korábbi tapasztalataira fókuszáló képzésünk egyedisége, hogy abban is segítünk, hogy a mikrovállalkozó könnyebben megtalálja azt az embert a munkaerőpiacon, akit sikeresen tud beintegrálni a vállalkozásba, illetve a már vele dolgozó alkalmazottal is hatékonyabbá tegye az együttműködést.

Képzésünk segítséget nyújt a foglalkoztatni (tehát növekedni) szándékozó (vagy már foglalkoztató) mikrovállalkozóknak és a mikrovállalkozónál elhelyezkedni kívánó (vagy már ott dolgozó) munkavállalóknak.

A képzések 3 naposak, az első két napon mikrovállalkozó és munkavállalója, és a mikrovállalkozónál elhelyezkedni kívánó munkanélküliek együtt vannak, a harmadik napon a vállalkozók célzottan a mikrovállalkozásban alkalmazható HR módszerek, az igénybevehető támogatások és kedvezmények, valamint a foglalkoztatás jogi, adminisztrációs feltételeivel ismerkednek. A potenciális munkavállalók a harmadik napon álláskeresési tréningen vesznek részt olyan tematikával, mint reális önkép, személyes készségek, kompetenciák, SWOT-analízis, önéletrajz- és motivációs levél­írás, állásinterjú, asszertivitás, az önérvényesítés lehetőségei (lojálisan, de nem önfeladóan).

Az együtt és külön is tartott képzés szimbolizálja azt a kapcsolatot is amely mikrovállalkozásban két nagyjából azonos erőpozí­ciót képviselő fél - a munkaadó és a munkavállaló - között fennáll. Itt ugyanis szó nincs arról, hogy a munkaadó erőfölényben lenne, sőt gyakran kiszolgáltatottabb, mint a munkavállaló. Ez a kiszolgáltatottság nem hatékonyan teljesítő vagy nem megfelelően együttműködő munkavállaló esetében pénzben kifejez­hető veszteség formájában realizálódik. Jól működő munkaadó-alkalmazott viszony csak partneri alapon jöhet létre, és ebben az esetben mindkét fél hosszú távon is profitál ebből. Ezt célozza meg a mi projektünk.

Képzések helyszíne és időpontja:

  • Budapest
  • Szeged
  • Elek (Békés megye)
    • 2009. május 6-8.
  • Debrecen
    • 2009. május 27-29.
  • Szombathely
    • 2009. szeptember 23-25.
  • Fehérgyarmat
    • 2009. szeptember 30. - október 1-2.

Regisztrálni a megfelelő jelentkezési lap kitöltésével és visszaküldésével lehet.

A jelentkezés lezárult, így a lapok már nem elérhetőek.

A KÉPZÉS INGYENES, AZONBAN REGISZTRÁCIÓHOZ KÖTÖTT.

További felvilágosítás: Földesi Eszter, efoldesi@seed.hu