fbpx Országos Vállalkozói Mentorprogram (GINOP-1.1.2-VEKOP-17-2018-00001) | SEED Alapítvány

Országos Vállalkozói Mentorprogram

Jógyakorlatok

 

Mentorok és Mentoráltak a Személyes Vállalkozói Mentorprogramról

 

I.rész: Segítség a generációváltásban

II.rész: SEED Mentorprogram a vállalkozóvá válás segítéséért

III.rész: Generációváltás és önismeret

IV.rész: Out of the box

V.rész: Minden jó mentor pontosan tudja, hogy miért segít

VI.rész: Eredetinek születtél. Nem tökéletesnek!

Jelentkezés mentorok és mentoráltak számára <<ITT>> lehetséges!

Személyes Vállalkozói Mentorprogram - Mentorválasztó rendezvény 2019. október 17.

Személyes Vállalkozói Mentorprogram szakmai nyitórendezvény - Oklevél a mentoroknak, 2019. december 4.

 

GINOP-1.1.2-VEKOP-17-2018-00001 „A KKV szektor hatékonyságának növelése pénzügyi ismeretek fejlesztése, vállalkozói mentorálás biztosítása révén" című kiemelt projekt

Lépj szintet a vállalkozásoddal!  
Fejlesztő programsorozattal folytatódik az Országos Vállalkozói Mentorprogram


Személyes és online tudásmegosztó események, egynapos szakmai workshopok, és vállalkozásra szabott személyes tanácsadási alkalmak képezik a részét annak a komplex vállalkozásfejlesztési programsorozatnak, melyet a SEED Alapítvány 2022. évben kínál a mikro- és kisvállalkozások számára.  


Miért érdemes részt venni a programban?

A komplex és átfogó eseménysorozat keretében olyan gyakorlati tudás szerezhető meg, amely segítséget nyújt a vállalkozói források és felhasználásukhoz szükséges tudás feltérképezéséhez és megszerzéshez.

Ezzel egy tudatos építkezésen visszük végig a vállalkozást, így érve el azt a szintet, amellyel a hazai és európai uniós források lehívására képessé és alkalmassá válhat.  

Az egymásra épülő 

  • tudásmegosztást célzó konferenciákkal, 
  • a gyakorlatorientált, fejlesztési célú workshopokkal, személyes tanácsadással és 
  • a mindezt kiegészítő, aktív hálózatfejlesztési célú eseményekkel 

lehetőséget  kínálunk a vállalkozások szintlépést elősegítő fejlődéséhez.

Egy vállalkozás fejlődése komplex ismereteket és gyakorlati eszköztárat kíván, a programokon való részvétel ennek a megszerzéséhez járul hozzá. 

Az Országos Vállalkozói Mentorprogram keretén belül megvalósuló tudásmegosztó rendezvények napjaink aktuális vállalkozásfejlesztési témái és kérdései köré épülnek. Szó lesz többek között a fenntartható üzleti modell kialakításáról, legfontosabb erőforrásainkról, foglalkozunk a fogyasztók átalakuló igényeivel, az online piaci jelenlét és az e-kereskedelem, valamint a generációváltás kérdéskörével is. 

A program következő elemét az egynapos workshopok adják, ahol a vállalkozás üzleti terve és üzletfejlesztési elképzelései fejleszthetőek úgy, hogy azok szolgálják a vállalkozás növekedési céljait. 

A program harmadik eleme a személyre szabott tanácsadás, ahol egyedi kérdések megválaszolására nyílik lehetőség a növekedés akadályainak felszámolására.

Az egyes események kiemelt célja, hogy naprakész információt nyújtson az aktuális támogatási lehetőségekről és segítséget adjon a vállalkozások tulajdonosai és résztvevői számára a támogatási források tudatos és eredményes felhasználására.

A rendezvények teret és lehetőséget adnak az elmúlt időszakban nélkülözni kénytelen találkozásokra, beszélgetésekre, kapcsolatépítésre is.  


Kiket várunk?

Várjuk minden, vállalkozásában szintet lépni kívánó mikro- és kisvállalkozás vezetőjét, képviselőjét.


2022-ben is haladjunk együtt, egymást erősítve!

Tudjon meg többet és regisztráljon a következő eseményünkre ITT

 

Személyes vállalkozói mentorálás alprojekt

FELHÍVÁS

 

Kik és hogyan jelentkezhetnek a programra?


Mentoráltak alapkritérium rendszere

A program négy célcsoportra fókuszálva szeretné a személyes vállalkozói mentorálás segítségével támogatni a vállalkozások versenyképességének növekedését. E négy célcsoport női, fiatal,  generációváltással érintett családi vállalkozások és az újratervező,  - a COVID-19-járvány gazdasági hatásai által életképességükben megrendülő  - vállalkozások.

1. Fiatal vállalkozók: a Mentorprogram alapján azon fiatal vállalkozók részvételével működő mikro-, kis- és középvállalkozás, akik esetében a már bejegyzett vállalkozás részjegyeinek legalább 51%-a 35 év alatti személy(ek) tulajdonában van, és az ügyvezető maga is 35 év alatti személy, továbbá a 35 év alatti, egyéni vállalkozóként működő fiatalok.

A fiatal vállalkozók célcsoport esetében a társas fiatal vállalkozásokból egy-egy fő, egyéni vállalkozó esetén maga az egyéni vállalkozó vehet részt a Mentorprogramban.

2. Női vállalkozók: a Mentorprogram alapján azon női mikro-, kis- és középvállalkozások, amelyek esetében a vállalkozás részjegyeinek legalább 51%-a női tulajdonban van és az ügyvezető személye is nő, továbbá a női egyéni vállalkozók.

A társas női vállalkozásokból egy-egy fő, egyéni vállalkozó esetén pedig maga az egyéni vállalkozó vehet részt a Mentorprogramban.

3. Generáció váltás előtt álló családi vállalkozások: a Mentorprogram alapján olyan mikro-, kis- és középvállalkozások, melyek önmagukat annak tartják, vagy a vállalkozásnak legalább 51%-a egy család tulajdonában van, és emellett a következő három feltétel közül legalább egy kritériumnak megfelelnek:

  • egy családtagja részt vesz a vállalkozás irányításában; 
  • egy családtagja alkalmazottként részt vesz a vállalkozás működtetésében;
  • a vezetést és a tulajdont is részben vagy egészében a családon belül kívánják átadni, ha erre sor kerül;
  • a vezetést és a tulajdont is részben vagy egészében külső személynek kívánják átadni, ha erre sor kerül.

4. Újratervező vállalkozások: a COVID-19-járvány gazdasági hatásai által életképességükben megrendülő kkv-k

A Mentorprogram alapján azon mikro- és kis- és középvállalkozások, melyek életképességének megrendülése a járvány kezdetétől (2020.03.11.) számított időszakban az előző év azonos időszakával összevetve a bevételében, vagy az ügyfélszámában, vagy a létszámában több mint 20%-os visszaesés tapasztalható, vagy a megváltozott körülmények a tevékenység folytathatóságát alapjaiban rendítette meg.

Mentorok alapkritérium rendszere

Jelen program keretében a mentori feladatok ellátására olyan személyek jelentkezhetnek, akik az alábbi kritériumoknak megfelelnek:

  • minimum 5 éves vállalkozói tapasztalattal,
  • legalább 5 fős mikro-, kis- és középvállalkozás működtetésében szerzett jártassággal rendelkeznek, melyet az általa vezetett/vele közreműködésben megvalósuló vállalkozás működésének bemutatása támaszt alá, továbbá
  • rendelkezik kapcsolati tőkével.


Jelentkezés és kiválasztás folyamata

Mentorok és mentoráltak jelentkezése a www.vallalkozztudatosan.hu online felületen történik.

A jelentkezési alapkritériumok meglétének ellenőrzését követően a SEED Alapítvány megkezdi mind a mentorok, mind a mentoráltak személyes kiválasztási folyamatát, mely a jelentkezési felületen, online kérdőív kitöltését követően személyes interjúkon való részvételt jelent.

A kiválasztási folyamat célja, hogy kellő adattal és információval rendelkezzenek a döntéshozók annak érdekében, hogy a mentorprogramba az előzetesen elvárt motivációknak megfelelő, mérhető kompetenciák mentén alkalmasnak ítélt jelentkezők kerüljenek mind a mentorált, mind a mentor oldalról.

 

A jelentkezési felület kitöltése azok számára nyújt továbblépési, azaz bemutatkozási lehetőséget, akik megfeleltek az alapvető kritériumoknak.

A mentoráltak esetében – a női és a fiatal vállalkozók esetében - a bemutatkozások alapján döntés születik arról, hogy a jelentkező

  • életútja,
  • fejlődési igénye,
  • bemutatott jövőképe,
  • motiváltsága

alapján alkalmas-e arra, hogy a felvételi folyamatban továbblépve személyes interjún mutatkozhasson be, és egy sikeres mentorálási folyamat résztvevője legyen.


A két célcsoport esetében olyan kompetenciák felmérése történik, mint:

  • kockázatvállalás,
  • döntési képesség,
  • vállalkozói önismeret,
  • szervezőkészség (menedzser készségek),
  • kapcsolatteremtő képesség,
  • kommunikáció, asszertivitás,
  • kreativitás, ötletgazdagság,
  • problémamegoldó, felmérő képesség,
  • vállalkozói lét felvállalása,
  • önállóság.

 

Az interjún az egyes kompetenciák mentén kerül sor beszélgetésre egy-egy vállalkozói helyzet bemutatása során. Itt a fókusz azokra a pontokra/kompetenciákra esik, melyek a jelentkezés során nem kerültek elő, és információ nyerhető a viselkedés, a motiváció vagy az értékrend, valamint a vállalkozás érettségének témájában. Itt kerülhet sor a motivációs levélben szereplő szubjektív skálák tisztázó kérdéseire is.

Generációváltók esetén az interjú célja a generációváltásban érintett résztvevő helyzetének, motivációinak megismerése, a motivációs levélben feltett és az átadás-átvétel helyzetére vonatkozó kérdések mélyítése.

Az interjú végére a résztvevő szakértők számára egyértelműen ki kell derülnie annak, hogy a jelentkező vállalkozó milyen területen vár segítséget a Mentorprogram keretében, milyen egyéni igényekkel érkezett. A generációváltó családi vállalkozások vezetőivel folytatott beszélgetések alkalmával az élethelyzetből adódó nehézségek, változások feltárása, a személyes támogatás, valamint az átadási folyamat stádiumának feltérképezése a cél.

Ezen információk feltérképezésének előkészítése a jelentkezési felület kitöltésének stádiumában az alábbi kérdések mentén történik:

  • egyértelműek számomra az átadás-átvételi (utódlási) folyamat lépései és feladatai,
  • az átvevő személye ismert,
  • az átvétel családon belül megoldható,
  • az átvételt családon kívül kell megoldani,
  • a külső személy bevonásának (jogi, pénzügyi) feltételei kidolgozottak,
  • rendelkezem az átadásra vonatkozóan kidolgozott tervvel,
  • rendelkezem kitűzött mérföldkövekkel, határidőkkel,
  • az átvevő bevonása az átadás-átvételi folyamatba megtörtént,
  • rendelkezem személyes jövőképpel az átadási folyamat lezárulását követően,
  • egyértelmű számomra, milyen hatással van az átadás a munkavállalókra és a cég üzleti pozíciójára,
  • egyértelmű számomra, milyen mértékben és milyen szerepben kívánok a céghez kapcsolódni a folyamat lezárása után,
  • bízom a folyamat mindenki számára elfogadható kimenetelében, sikerességében.

A női és fiatal vállalkozások esetében a kiválasztás eredményeként sikeres felvételt nyernek azon vállalkozások, melyek esetében az életút/fejlődési igény/jövőkép/motiváltság tengelyen a vállalkozás életében eddig látható jelek, eredmények azt mutatják, hogy van benne fejlődési potenciál annak érdekében, hogy sikeres és eredményes mentorálási folyamatot tudjon megvalósítani, a mentorálási folyamattal a vállalkozás pozitív változást, növekedést tud elérni.

A generációváltó családi vállalkozások esetében a sikeres felvétel függvénye, hogy a vállalkozás, s így az átadó részéről a vállalkozás jelenlegi helyzetének érettségében milyen szinten áll a változási/változtatási potenciál, és ennek függvényében a mentorprogram aktív segítségével és támogató jelenlétével milyen mértékű új irányt, új lendületet vehet a vállalkozás a generációváltás elősegítésére, annak sikeres lebonyolítására.

Az újratervező célcsoport esetén az interjú célja a vállalkozás életében a COVID-19 járvány által okozott nehézségek, továbbá a problémák megoldásába érdekében tervezett lépések megismerése.
Az interjú végére a résztvevő szakértők számára egyértelműen ki kell derülnie annak, hogy a jelentkező vállalkozó milyen területen vár segítséget a Mentorprogram keretében, milyen egyéni igényekkel érkezett.
Az újratervező vállalkozások esetében  a sikeres felvétel kritériuma, hogy a vállalkozás, jelenlegi helyzetének felmérést követően képes és kész legyen a mentorprogram aktív segítségével és támogató jelenlétével a vállalkozása folytatására, továbbvitelére.


A megfelelő mentorok kiválasztásakor a fókusz az alábbi területek tisztázásán van:

  • Rendelkezik-e működő, versenyképes vállalkozással, valamint markáns vezetői tapasztalattal – mely példaként szolgálhat a mentorálásban résztvevő vállalkozók számára is?
  • Képes-e a gyakorlatban szerzett tudásának átadására, illetve képes-e mindezt támogató módon, aktív figyelői és fejlesztői attitűddel, másokat ösztönözve megtenni?
  • Fontos szempont együttműködőkészsége, fejlődési igénye illetve a Mentorprogramban elvárt – a folyamat elején ismertetendő – etikai alapelvek, magatartási formák elfogadásának képessége is?


A mentorok kiválasztása esetén az alábbi általános kompetencia-csoportok alapján történik a kiválasztás:

  • általános mentori szerepkompetencia,
  • kommunikációs képességek,
  • pozitív befolyásolás képessége,
  • együttműködési készség, ennek képviselete,
  • tanulási képesség,
  • vezetési kompetenciák,
  • szervezőkészség,
  • konstruktív problémamegoldó készség, helyzetfelismerő készség, átlátás-rálátás, elemzés képessége, kezdeményezőkészség, a kihívásokra való készenállás,
  • empátiás készség.

 

A kiválasztás során felvételt nyert mentorok esetében a sikeres vállalkozói múlton túl a fent felsorolt kompetenciák mentén meghatározott mentori attitűd minél markánsabb megléte biztosítja olyan mentorok bevonását a programba, akik a mentori tevékenységet elkötelezetten, gondos és körültekintő munkával végzik annak érdekében, hogy a mentorálási folyamatokat eredményesen tudják végigvinni.

A kiválasztott mentorok és mentoráltak a szerződések megkötését követően regisztrálhatnak a GrowthWheel mentorálási folyamatot támogató informatikai platformon.

Itt mind a mentor, mind a mentorált részére lehetőség van saját bemutatkozó oldalának, portfóliójának elkészítésére. De ugyanezen programban történik a mentorálási folyamat nyomon követése, adminisztrálása is.

 

Mentorok és mentoráltak összekapcsolása

A programban résztvevő mentorok és mentoráltak számára ún. mentor klubok keretében biztosított a személyes találkozás. E találkozók célja, hogy mentor és mentorált személyesen is megismerhesse egymást.

A vállalkozói mentorálás az önkéntességen alapszik. A mentorálási folyamatban való részvétel mind a mentor, mind a mentorált oldaláról önkéntes, ezért szakmailag indokolt, hogy a választás jogában is működjön az önkéntesség elve. A mentorok és a mentoráltak a rendezvényeken szabadon alakíthatnak ki egymással kapcsolatot, ismerkedhetnek meg egymással és jelezhetik, hogy melyik mentorral/mentorálttal tartják elképzelhetőnek az együttműködést. A programokat követően a mentoráltnak jogában áll meghatározni azt a három mentort, akivel szívesen dolgozna együtt. Az első helyen megjelölt mentort a SEED Alapítvány felkéri a mentorálási folyamatra. Tekintettel az önkéntesség elvére, a mentornak jogában áll elfogadni vagy elutasítani a felkérést. Elutasítás esetén a SEED Alapítvány felkéri a második vagy a harmadik helyen megjelölt mentort.

 

Mentorálási folyamat

A mentor-mentorált párok létrejöttét követően kezdődhet meg a mentorálási folyamat. A mentorálás minimum 6, maximum 12 hónapos időtartama alatt a találkozók havonta átlagosan 1-2 alkalommal történnek, időtartamuk 1 és 4 óra közötti lehet. A mentorálás lehetőség szeint személyes találkozó keretében történik, indokolt esetben lehetséges a Skype, telefonos vagy más online kapcsolattartás. A folyamat megkezdésének időpontja a mentor-mentorált pár kialakulása és e ténynek a folyamatot támogató informatikai rendszerben való rögzítésének időpontja. A folyamat ezen időponttól számított minimum 6, maximum 12 hónapos időintervallumon belül kell, hogy megvalósuljon.

A program lehetőséget biztosít a mentoráltak részére ún. speciális tanácsadások igénybevételére, melyeket a mentor javaslatára vehetnek igénybe 25 óra időkeretben, de legfeljebb 500 eFt keretösszegben.  Mindezek mellett mentorok és mentoráltak számára tudásmegosztó rendezvényeken, illetve 30 fő mentor-mentorált páros részére külföldi szakmai utakon való részvételre nyílik lehetőség.

A folyamatok nyomon követése minden esetben a GrowthWheel online platformon történik.

A mentorok munkáját minden esetben támogatja a szupervízor-team, melynek tagjai meghatározott keretek között kísérik figyelemmel a folyamatot, szükség esetén segítséget nyújtanak a továbblépésben.

 

A mentorálási folyamat zárása

A mentorálási folyamat egyéni zárása az utolsó találkozóval, az eredmények, tanulságok összegzésével, értékelésével és a folyamatnak az IT-rendszerben történő adminisztrációs zárásával, az állami támogatásról szóló igazolás elkészítésével, valamint a folyamat befejezését tanúsító jogi záródokumentumok kiállításával történik.

 

Lépj szintet a vállalkozásoddal! - Fejlesztő programsorozattal folytatódik az Országos Vállalkozói Mentorprogram

Lépj szintet a vállalkozásoddal! Fejlesztő programsorozattal folytatódik az Országos Vállalkozói Mentorprogram Személyes és online tudásmegosztó események, egynapos szakmai workshopok, és vállalkozásra szabott személyes tanácsadási alkalmak képezik a részét annak a komplex vállalkozásfejlesztési programsorozatnak, melyet a SEED Alapítvány 2022. évben kínál a mikro- és kisvállalkozások számára... Read more

Kritikus erőforrásunk az ember - Tudásmegosztó és Mentor Klub esemény az Országos Vállalkozói Mentorprogram keretében

Kritikus erőforrásunk az ember Tudásmegosztó és Mentor Klub esemény az Országos Vállalkozói Mentorprogram keretében Kritikus erőforrásunk az ember - ezt minden vállalkozás magára nézve igaznak érzi, és ez nem véletlen… A SEED Kisvállalkozás-fejlesztési Alapítvány ezt a sokrétű témát igyekszik feldolgozni a soron következő vállalkozói szakmai rendezvényén. Mindannyian érezzük, hogy feladatunk,... Read more

25 jógyakorlat a Személyes Vállalkozói Mentorprogramból

Nagy örömmel és büszkeséggel nyújtjuk át a SEED Alapítvány legújabb kiadványát, amely mentorprogramunk 25 jógyakorlatát mutatja be, kiegészítve a szintén a mentorálási folyamatokról szóló, korábban készült 6 kisfilmmel. A kiadványban bemutatott jógyakorlatokból kiderül, hogy milyen sokszínű a csapat, amelyik részt vesz ebben a programban, hogy mennyire változatosak a problémák, amelyekkel a... Read more

Lezajlott az utolsó online mentorválasztó rendezvény a Személyes Vállalkozói Mentorprogramban

A Személyes Vállalkozói Mentorprogram mérföldkőhöz érkezett, ugyanis az utolsó online mentorválasztó rendezvény keretében ismerhették meg egymást a programba beválasztott mentorok és mentoráltak. Az esemény célja az volt, hogy a mentoráltak kiválaszthassák azt a személyt, aki személyes támogatásával segíti őket elakadásaik feloldásában, üzleti céljai elérésében a féléves intenzív mentorálási... Read more

Minden vállalkozó szeretne eredményes és sikeres lenni mégsem sikerül mindenkinek. Vajon mi lehet a titok?

Van, aki felismeri a lehetőségeket és megküzd a kihívásokkal, más röviddel az indulás után elbukik. Titkos recept nincs, de a mentorprogram eddigi működése alatti tapasztalatok is azt mutatják a mentori segítség nagyban hozzá tud járulni a vállalkozás jövőjének megalapozásához, a krízisek megoldásához, a siker fenntartásához. A programban jelenleg közel 190 vállalkozó mentorált és 60 fő mentor... Read more

Új év, új(ra)tervezés! 2021-ben is folytatódik a Vállalkozói Mentorprogram

Közel 200 fő mentorált választott már maga mellé egy-egy vállalkozói mentort, akivel személyes vállalkozói céljai elérésén dolgozhat. Több programrésztvevő az elmúlt év nem várt fordulatai kapcsán érezhette meg igazán, milyen szerencsés, hogy nem egyedül kell megküzdenie a rá zúduló kihívásokkal és van kivel átbeszélnie a lehetséges új irányt, mérlegelni, mely ötletek lehetnek életképesek, majd... Read more

Sikeres volt az interaktív online nyílt nap

A Személyes Vállalkozói Mentorprogramot népszerűsítendő október 7-én, alkalmazkodva az idők szavához, online interaktív nyílt napon mutattuk be az érdeklődőknek a Személyes Vállalkozói Mentorprogramot. A rendezvényre nagyon sokan regisztráltak, és sokan „el is jöttek”. Mivel a Személyes Vállalkozói Mentorprogramba még tudunk fogadni Budapesten és Pest megyén kívüli vállalkozókat, úgy döntöttünk,... Read more

Kapcsolódj be, kérdezz és csatlakozz!

Október 7-én interaktív online nyílt napot tart a SEED Alapítvány, amelynek keretében bemutatja egyik legsikeresebb programját, a Személyes Vállalkozói Mentorprogramot. Az este 17:30 kor kezdődő egyórás eseményen az Alapítvány munkatársai bemutatják a programot, a projektben részt vevő mentorok és mentoráltak pedig a mentorálási folyamat során szerzett tapasztalataikat osztják meg a közönséggel... Read more

Új célcsoporttal és intenzív mentorálási folyamat lehetőségével bővül a Személyes Vállalkozói Mentorprogram

A megváltozott körülményekre reagálva új lehetőségekkel bővül az Országos Vállalkozói Mentorprogram keretében megvalósuló Személyes Vállalkozói Mentorprogram elnevezésű alprojekt. A programba mostantól az eddigi célcsoportba tartozó vállalkozások mellett, (női-, 35 év alatti fiatal-, és a generációváltó vállalkozások) azok a konvergencia régióban (Pest megye kivételével az ország összes megyéje)... Read more